banner tropi 4 5

Блогът Web EKM Blog очаквайте скоро..

TÚL A TURIZMUSON - Magyar Ház nyílt Bangkokban

on .

Évtizedeken át Thaiföldét kellemes homokos tengerpartjairól ismertük szinte kizárólag. Úgy élt a világ -  és a magyarok - képzeletében, mint az álomnyaralások célpontja. De ma már Thaiföld ennél sokkal több, dinamikusan fejlődő gazdasági középhatalom, amelyet a gyorsan fejlődő ipar, és a világszínvonalú mezőgazdaság mozgat. Így már a magyarok sem csak nyaralni mennek oda - hanem azért is, hogy sikeres üzleteket kössenek. 

Szerző: Szűcs Tamás

Thaiföld az ASEAN (Délkelet-Ázsiai Nemzetek Szövetsége) integráció egyik meghatározó állama, regionális középhatalom; keleti nyitásunk egyik legperspektivikusabb célországa. 2015-ben és 2016-ban is a délkelet-ázsiai térségben Szingapúrt követően a 2. legjelentősebb kereskedelmi partnerünk, valamint Ázsiában a 9. legnagyobb kereskedelmi partnerünk és a 13. legfontosabb exportpiacunk. A Thaiföldre irányuló 2016-ban exportunk 15,30%-osnövekedést mutatott 85 millió USD-ról 98 millió USD-ra nőtt.

Thaiföld földrajzilag a világ azon övezetében található, amelynek ragyogó gazdasági növekedési kilátásai vannak és viszonylag fiatal lakossága van  - ami folyamatos munkaerő-utánpótlást, és folyamatosan növekvő piacot jelen t az elkövetkező évtizedekre. . Ez az övezet a 600 millió népességű Délkelet-Ázsia, amely hatalmas humán és természeti erőforrásokkal rendelkezik, ahol 2017-ben 6.3 %-osvolt a  gazdasági növekedés.

Az elmúlt években a világ sok más gazdaságához hasonlóan a thai gazdaságot is több vihar sújtotta. Meglepő, hogy mindezek ellenére a thai gazdaság és a thai fizetőeszköz a bahterősebbé vált, nem úgy mint számos más nemzetgazdaság és valuta a világban. A  thai gazdaság erejét néhány meglepő számadat mutatja a legjobban, az ország a világ 13 legnagyobb turisztikai bevételével rendelkezik, mezőgazdasága a 15., ipara a 17. a világranglistán. Vásárlóerő-paritáson számítva a thai a világ 24. legnagyobb gazdasága. 

Thaiföld és Magyarország között a kilencvenes évek közepe óta élénk a kapcsolat, a magyar turisták egyik legkedveltebb egzotikus téli úticélja, de a 67 milliós ország számos egyéb gazdasági-kereskedelmi lehetőséget rejt - hangsúlyozta Urai Sándor, a Magyar Kereskedelmi és Kulturális Központ (HTCC) képviseletvezetője a megnyitóünnepségen Bangkokban. Thaiföldről Magyarországra évente 100 milliárd forint feletti az import, magyar cégek nagyjából 30 milliárd forintnyi árut visznek ki. A magyarországi thai éttermek, masszázsszalonok közismertek, de számos thai találmány - például a Red Bull - meghódította a világot. Ennek ellenére a két ország közötti beruházói kapcsolatok egyelőre szerény mértékűek, eddigi legsikeresebb befektetőnk a Thai PresidentFoods, mintegy 7 millió eurós tőkével bejegyzett thaiföldi instant tésztagyártó vállalat, amely 2 millió eurót fektetett be esztergomi üzemébe, magyar beruházók pedig napelem-gyárat hoztak létre Chachoengsao tartományban, és nagy volumenű szállodai ipari befektetést valósítottak meg Samui szigetén. De a lehetőségek ennél sokkal szélesebbek. 

A bangkoki magyar nagykövetség is úgy látja, vannak még lehetőségek, például a vízgazdálkodásban, vagy az agrárium területén. A thaiok várják az új technológiákat, gyakorlati tapasztalatokat, melyek a fenntartható gazdálkodás kereteibe foglalhatók. Figyelembe véve az ország igen erős mezőgazdaságát és élelmiszeriparát, valamint a nagy szállítási távolságot és a többszöri átrakást magába foglaló kombinált logisztikai rendszer költségigényeit – a magas minőségű, (esetleg kifejezetten prémium kategóriájú), magas feldolgozottsági fokú hazai termékek értékesítését javasolják. Ugyanakkor érdekes lehet Thaiföldön a magyar tapasztalat például a 

bioenergia hasznosítása a gépgyártáshoz és szolgáltatási szektorhoz kapcsolódóan, amelyben vannak magyarországi tapasztalatok. Érdekes lehet a közlekedési területen az együttműködés, hiszen a  thaiföldi tervek szerint nagy hangsúlyt kap mind a vasúti, mind a kikötői, mind a légi közlekedés fejlesztése.  Thaiföld - akárcsak Magyarország  -  bekapcsolódott a kínai Egy Övezet Egy Út kezdeményezésbe  - hamarosan már kínai   technológiát használ nagysebességű vasút köti össze Bangkokot Kína déli részével. 

Mindemellett jelentős hírközlési és IT fejlesztések előtt áll az ország, gyors internet szolgáltatás kábeles kiépítését szorgalmazzák, elérhetővé téve azt a lakosság számára.

Orosz Péter, a HTCC hálózatfejlesztési vezetője kiemelte: a 2013 óta működő magánkezdeményezés az alapító Balogh Sándor szándéka szerint magyar  vállalkozók piacra jutását segíti, és a kulturális kapcsolatokért is sokat tesz. A legfőbb érték az emberi erőforrás: a szervezet az adott piacot jól ismerő, érdemben segíteni tudó helyi kollégákkal együttműködve tölti be funkcióját. Ez különösen fontos Thaiföld esetében, ahol speciális szabályok vannak: helyi céget például kevés kivételtől eltekintve csak úgy lehet alapítani, ha 51 százalékban thai a tulajdonos. Ingatlanfejlesztéseknél a lakások felét thaioknak kell értékesíteni. A bankszámlákkal kapcsolatban is az európaitól eltérő a jogi környezet. Az olcsó munkaerő, az egyre növekvő vásárlóerő, a kellemes klíma, az életstílus rendkívül vonzóvá teszi Thaiföldet.

A HTCC munkáját Edward Kiti helyi vállalkozó is segíti. A cél az, hogy sallangok nélkül, érdemben tudjanak hozzájárulni a gazdasági és kulturális kapcsolatok előmozdításához.

 

Full premium theme for CMS

Bookmaker Bet365.com Bonus The best odds.

Partnereink

 HTCC  Globoport logo black

latimologo newglobslogo new