banner tropi 4 5

Блогът Web EKM Blog очаквайте скоро..

Thaiföld – Hagyomány és haladás

on .

Interjú Jakkrit Srivali nagykövettel

 

Egy több évtizedes jó viszony mélyült tovább, amikor a Magyar Kereskedelmi és Kulturális Központ megnyitotta irodáját a thai fővárosban. Az új képviseletnek köszönhetően a jövőben sokkal könnyebben vethetik meg lábukat a magyar vállalkozók a 67 milliós piacon. Ennek örömére beszélgettünk a Thaiföldi Királyság egy évvel ezelőtt kinevezett budapesti nagykövetével, Jakkrit Srivali-val. A thai diplomata pályája során az ENSZ-et is megjárta, mégis mostani megbízatását érzi talán a legközelebb a szívéhez. Hobbi zeneszerzőként például nagy hatással voltak rá a magyar komponisták.

 

Szerző: Siposhegyi Zoltán

Először is én csak a magam és a családom szórakoztatására, írok zongoraműveket, viszont nagyon szeretem a magyar zenét. Rengeteg ihletet merítettem már Liszt Ferencből. Budapest pedig az egyik legjobb hely a klasszikus zene szerelmeseinek és nagyon remélem, hogy elég időt itt fogok tölteni ahhoz, hogy jobban megismerjem a magyar dalokat. 

Mit gondol, miért különleges Magyarország és hol helyezkedik el a bangkoki kormány külpolitikai stratégiájában?

Thaiföld számára mindig kiemelt partnernek számított Európa. A hidegháború után pedig felismertük, hogy Magyarország a kontinens és kiváltképp Kelet-Közép-Európa kapuja. Tehát az egyik legfontosabb erőssége a földrajzi elhelyezkedése. Továbbá a tudás alapú iparágakban is kiemelkedik. Rengeteg nagy elme és találmány származik innen. Ezért egyre több csereprogramot szeretnénk, hogy tanulhassunk a magyaroktól. Thaiföldnek szüksége van a legmodernebb technológiákra az oktatás és a mezőgazdaság területén egyaránt. 

Jelenleg 40 thai diák tanulhat ösztöndíjjal Magyarországon. Mely területek a legnépszerűbbek és mire van igény Délkelet-Ázsiában?

Igazából majdnem mindenre. A magyar egyetemek kitűnőek és jól használható tudást adnak. Egyre több olyan program van, ami a fenntartható fejlődésre ösztönöz. Sajnos mi csak nagyon későn ismertük fel, hogy mennyire fontos, hogy ne zsákmányoljuk ki a környezetünket. Magyarországon nagy hangsúlyt fektetnek a vizek tisztaságára és a környezetvédelemre. Bőven lenne mit tanulnunk a fenntartható földművelésről vagy a biogazdálkodásról.

Évente 35 millió külföldi érkezik Thaiföldre, így a turizmus az ország egyik legfontosabb bevétele. Hogyan próbálják meg a magyarokat odacsalogatni?

A magyaroknak már nem kell bemutatni Thaiföldet. Egyre több thai étterem, masszázsszalon és thaiboksz terem nyílik országszerte. Idén szeptemberben viszont szerveztünk egy thai fesztivált a városligetben. Itt mindenki megtanulhatta a tradicionális táncunkat, megkóstolhatta a legfinomabb fogásainkat és részt vehetett több bemutatón is. Reméljük jövőre lesz folytatása is az eseménynek. De tartottunk internetes főzőversenyt is, amin rengetegen vettek részt. Én abban hiszek, hogy minél jobban ismer egy országot valaki, annál jobban meg akarja látogatni.

Az elmúlt évben több terrortámadás is megrázta az országot, főként a déli megyékben, ahol a muszlim szeparatista szervezetek tevékenykednek. Mennyire jelent ez veszélyt a turisták számára?

Thaiföld továbbra is a térség egyik legbiztonságosabb országa. Nyugodt lélekkel mondhatom, hogy nincsen komoly fenyegetés. Persze mindenhol történnek kisebb incidensek, de ezek egyáltalán nem érintik az üdülőhelyeket. Idejét sem tudom, hogy mikor vált utoljára külföldi merénylet áldozatául. 

És mit kínál Thaiföld a magyar üzletembereknek? Mely területeken a legérdemesebb befektetni?

Elsősorban az elhelyezkedésünk kecsegtető, mivel Délkelet-Ázsia szívében vagyunk. Bangkok az egész régió központja. A világ leggyorsabban fejlődő országai vesznek körül minket, úgy mint Mianmar, Laosz, Kambodzsa vagy Vietnam. Köszönhetően annak, hogy a thai útrendszer sokat fejlődött, könnyen el lehet érni ezeket az államokat. Két év múlva átadják az Indiáig tartó autópályát. Ráadásul a közeljövőben szuper vasutak indulnak Kínába. Ez azt jelenti, hogy az India és Kína közti fő kereskedelmi vonal át fog haladni Thaiföldön, ami hatalmas lehetőség.

Ezenkívül kevés hely van a Földön, ahol kedvezőbbek a vállalkozási feltételek. Ázsiában nálunk a harmadik legalacsonyabb az adó. Ráadásul több vámuniónak is a tagjai vagyunk, így a befektetők hatalmas piacokat érhetnek el. A GDP-nk mindezeknek köszönhetően tavaly 3,9%-al növekedett és elenyésző a munkanélküliség is. 

Miben tud maga a nagykövetség segíteni a vállalkozóknak?

Bár nincsen állami kereskedelmi képviseletünk itt Budapesten, bárki bármilyen kérdéssel fordulhat hozzánk. Mi mindenben megpróbálunk segíteni. A gazdasági együttműködésért és a befektetésekért viszont a thai kereskedőközpont a felelős. Jól mutatja Magyarország szerepét, hogy az egész Kelet-Európáért felelős ügynökség központja éppen itt Budapesten van. 

Kicsivel több, mint egy évvel ezelőtt meghalt IX. Rama király, aki minden thai édesapja volt. Az egy éves gyász után pedig a fia lépett a trónra. Mi változott?

Az elhunyt király nagyon hosszan, 70 éven át uralkodott. A legtöbb thai ezért csak egy királyt ismert életében. Ráadásul annyira érzékeny és tiszteletreméltó volt, hogy az emberek nagyon szerették, úgy tekintettek rá, mint egy bölcs tanítóra. A XX. században Thaiföld nagyon gyorsan fejlődött, az emberek elveszítették a gyökereiket és nem maradt más biztos pont számukra mint a király. Az ő gondolataiban leltek nyugalomra. A filozófiája pedig állami hitvallássá vált. Ez a filozófia a társadalmi igazságosságon alapszik és most, a halála után is jelentősen meghatározza az ország mindennapjait.

Full premium theme for CMS

Bookmaker Bet365.com Bonus The best odds.

Partnereink

 HTCC  Globoport logo black

latimologo newglobslogo new